ROOT-CANAL-TREATMENTΗ Ενδοδοντία είναι ο τομέας της Οδοντιατρικής ο οποίος ασχολείται με τη διάγνωση και την θεραπεία των βλαβών του πολφού αλλά και των πολφικής αιτιολογίας βλαβών των περιοδοντικών και περιακρορριζικών ιστών.

Ενδοδοντική θεραπεία ή απονεύρωση είναι η θεραπεία του εσωτερικού τμήματος του δοντιού (δηλαδή του πολφού)

Η απονεύρωση χρειάζεται όταν ο πολφός (δηλαδή η αιματική και η νευρική λειτουργία) του δοντιού έχει φλεγμονή ή έχει μολυνθεί λόγω τερηδόνας ή τραυματισμού. Βέβαια μπορεί στα αρχικά στάδια της φλεγμονής να μην νιώθετε πόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις το δόντι σκουραίνει λόγω της νέκρωσης του νεύρου και έτσι χρειάζεται απονεύρωση.

Η απονεύρωση δεν είναι επιλογή. Είναι αναγκαία όταν το νεύρο νεκρωθεί έστω και αν παροδικά δεν πονεί. Η παραμέληση με την πάροδο του χρόνου πιθανότατα να οδηγήσει σε μια άσχημη εμπειρία.

Η φλεγμονή της πολφικής κοιλότητας αν αφεθεί αθεράπευτη, σταδιακά θα οδηγήσει σε απόστημα, δηλαδή μια φλεγμένουσα περιοχή στο ακρορίζιο γεμάτη πύο που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο των πέριξ ιστών. Τα συμπτώματα ποικίλουν από αμβλύ πόνο σε οξύ πόνο, ενώ το δόντι γίνεται ευαίσθητο κατά τη μάσηση.

Αν και πάλι δεν θεραπευτεί τότε η φλεγμονή απλώνεται γύρω από το δόντι με πιθανότητα ανάγκης εξαγωγής του ή ακόμη μπορεί να δημιουργήσει ακροριζική κύστη που απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση (ακροριζεκτομή) μαζί με τη απονεύρωση.