Τι είναι η θεραπεία με τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων; (Video)

san-jose-dental-implants-dental-implants-san-joseΣκεφθείτε τα οδοντικά εμφυτεύματα σαν μεταλλικά στηρίγματα, που είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο και τοποθετούνται χειρουργικά μέσα στο κόκαλο των γνάθων για να στηρίζουν μόνιμες προσθετικές αποκαταστάσεις (στεφάνες – γέφυρες) ή οδοντοστοιχίες. Με μια διαδικασία που ονομάζεται “οστεοενσωμάτωση”, το εμφύτευμα ουσιαστικά ενσωματώνεται πάνω στο κόκαλο των γνάθων με την πάροδο του χρόνου, παρέχοντας πολύ μεγάλη σταθερότητα.

Η θεραπεία με εμφυτεύματα εκτελείται συνήθως από γενικό Οδοντίατρο άρτια εκπαιδευμένο στην τεχνική τοποθέτησης εμφυτευμάτων, ή από γναθοχειρουργό, ή από προσθετολόγο, ή από περιοδοντολόγο, ή είναι έργο ομάδας αυτών των ειδικοτήτων.

Για ξεκίνημα θα σας προταθεί από τον Οδοντίατρο να συμπληρωθεί ένα ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό και να γίνει μία λεπτομερής εξέταση της στοματικής κοιλότητας, μαζί με ακτινογραφικό έλεγχο. Η διαδικασία της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και οι επισκέψεις που ακολουθούν λαμβάνουν χώρα στο οδοντιατρείο, με τη βοήθεια τοπικής αναισθησίας. Κατά τη χειρουργική φάση, το εμφύτευμα τοποθετείται μέσα στο κόκαλο της γνάθου. Συνήθως αφήνουμε ένα διάστημα τριών έως έξι μηνών, που επιτρέπει στον οστίτη ιστό να αυξηθεί γύρω από τα εμφυτεύματα για να τα στηρίξει με ασφάλεια στη θέση τους. Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση θα σας δοθούν συγκεκριμένες μετεγχειρητικές οδηγίες για να εξασφαλισθεί η καλύτερη δυνατή επούλωση. Επιπλέον, πιθανόν να χρειαστεί να σας χορηγηθούν παυσίπονα και σε κάποιες περιπτώσεις αντιβιοτικά για να υποβοηθήσουν την επουλωτική διαδικασία και να ανακουφίσουν οποιαδήποτε ενόχληση. Γι αυτό το διάστημα, θα τοποθετηθούν προσωρινές οδοντοστοιχίες ή προσωρινές αποκαταστάσεις, που θα επιτρέψουν στο στόμα σας να λειτουργεί, όσο είναι δυνατό φυσιολογικά. Θα χρειαστεί επίσης να περιορίσετε τη δίαιτά σας σε μαλακές τροφές και να ακολουθείτε συγκεκριμένες οδηγίες στοματικής υγιεινής.

Όταν το κόκαλο της γνάθου έχει αποκατασταθεί σταθερά γύρω από το εμφύτευμα, ένα υπερουλικό τμήμα τοποθετείται από τον Οδοντίατρο πάνω από κάθε εμφύτευμα. Το υπερουλικό τμήμα προέχει πάνω από τα ούλα και χρησιμεύει σαν στήριγμα για την προσθετική αποκατάσταση. Αυτή η διαδικασία που διαρκεί πολύ λίγο, απαιτεί μόνο τοπική αναισθησία. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις το υπερουλικό τμήμα τοποθετείται συγχρόνως με το εμφύτευμα. Αφού επουλωθούν τα ούλα, ετοιμάζονται οι προσθετικές αποκαταστάσεις (στεφάνες, γέφυρες, οδοντοστοιχίες) και συγκολλούνται με ασφάλεια πάνω στα υπερουλικά τμήματα.