Κι όμως τα χαλασμένα ούλα ή δόντια μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα, όπως θρόμβωση ή κάποιας μορφής καρδιοπάθεια. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ δείχνει ότι υπεύθυνος για αυτήν την κατάσταση είναι ένας μηχανισμός αυτοάμυνας που διαθέτουν τα μικρόβια του στόματος.
Δηλαδή, όταν τα μικρόβια εισέρχονται στην ροή του αίματος από τα ούλα που ματώνουν, τότε παράγουν μία πρωτεΐνη, η οποία εξαναγκάζει τα αιμοπετάλια να κολλήσουν αναμεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα θρόμβο που θα περιβάλλει τα μικρόβια ως ασπίδα. Η ασπίδα αυτή είναι τόσο ισχυρή που δεν διασπάται ούτε από το ανοσοποιητικό ούτε από την αντιβίωση.
Στο στόμα μας έχουμε κλειστές αποικίες στρεπτόκοκκου. Οι αποικίες αυτές ευθύνονται για την οδοντική πλάκα και και την ουλίτιδα, και όταν βρουν διέξοδο από το στόμα και εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος γίνονται πολύ επικίνδυνες.
Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χάουαρντ Τζένκινσον, καθηγητής Στοματικής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο, αναφέρει ότι η συγκόλληση των αιμοπεταλίων μπορεί να προκαλέσει μικρούς θρόμβους αίματος, μορφώματα στις βαλβίδες της καρδιάς ή φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να παρεμποδίσουν την παροχή αίματος στην καρδιά και στον εγκέφαλο.
Ο καθηγητής Τζένκινσον, προκειμένου να δώσει έμφαση στην επικινδυνότητα, είπε: «Εάν δεν περιοριστούν με το συστηματικό βούρτσισμα και καθαρισμό των δοντιών, τα στοματικά βακτήρια μπορεί «να σπείρουν τον όλεθρο […] Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία των ούλων, παρέχοντας στα βακτήρια μια διέξοδο διαφυγής προς την κυκλοφορία του αίματος, όπου μπορεί να ενεργοποιήσουν την διαδικασία δημιουργίας θρόμβων και να υπονομεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία»