Ο γονέας από την πρώτη στιγμή που ανατέλλουν τα νεογιλά ( πρώτα ) δόντια του παιδιού πρέπει να φροντίζει για την στοματική του υγεία. Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο ξεκινούν από την νεογιλή οδοντοφυΐα και ο εξαμηνιαίος προληπτικός επανέλεγχος σε όλη τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου. Μόνο με αυτό τον τρόπο και εφόσον το παιδί έχει δρομολογηθεί από νωρίς να βουρτσίζει και να χρησιμοποιεί νήμα και να κάνει τον εξαμηνιαίο επανέλεγχο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΕΝΗΛΙΚΑΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Πιθανά ορθοδοντικά προβλήματα ή προγναθισμός αντιμετωπίζονται και διορθώνεται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.
Ο ενήλικας τώρα ο οποίος δυστυχώς δεν έμαθε και δεν μπήκε στην ζωή του η οδοντιατρική πρόληψη μπορεί να ανήκει στις εξής 3 κατηγορίες:
1. Ενήλικας χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα λόγω καλής κληρονομικότητας δοντιών .
2. Ενήλικας με οδοντιατρικά προβλήματα τα οποία δεν τα έχει διαγνώσει διότι ποτέ δεν είχε πρόβλημα πόνου.
3. Ενήλικας με οδοντιατρικά προβλήματα στην διάρκεια της ζωής ο οποίος πόνεσε και πήρε φάρμακα για να περάσει ο πόνος ή πιθανό πρήξιμο αλλά δεν προχώρησε στην οδοντιατρική θεραπεία.
Η πρώτη περίπτωση είναι η πλέον απλή περίπτωση όπου λόγω καλής κληρονομικότητας αδαμαντίνης και λόγω καλού ανοσοποιητικού συστήματος δεν υπήρξαν φλεγμονές στην στοματική κοιλότητα . Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις η γνώση της πρόληψης με το καθημερινό βούρτσισμα, με νήμα και ο εξαμηνιαίος επανέλεγχος αρκούν για να συντηρήσουν το στόμα υγιές για την μετέπειτα ζωή του ανθρώπου. Συνήθως σ’ αυτές τις περιπτώσεις η ανάγκη του ατόμου είναι για λεύκανση ή αισθητική μόνιμες αποκαταστάσεις για ένα λευκό και τέλειο χαμόγελο.
Η δεύτερη περίπτωση είναι η πλέον επικίνδυνη γιατί το άτομο λόγω έλλειψης πόνου δεν έχει αντιληφθεί ότι έχει οδοντιατρικά θεραπευτικά προβλήματα με αποτέλεσμα αρκετές φορές τέτοια άτομα να προσεγγίζουν για λεύκανση τον οδοντίατρο και τότε να αντιλαμβάνονται την έκταση του θεραπευτικού προβλήματος και η τρίτη περίπτωση είναι παρόμοια με την δεύτερη όπου το άτομο έχει υποστεί κατ’ επανάληψη οδονταλγίες αλλά λόγω φόβου ή αμέλειας να μην προσεγγίζει τον οδοντίατρο.
Και στις δυο τελευταίες περιπτώσεις όταν ο ασθενής υποστεί την κλινική και ακτινογραφική εξέταση από τον οδοντίατρο έχει να αντιμετωπίσει τα εξής οδοντιατρικά προβλήματα και με την εξής σειρά θεραπευτικής ή ακόμα και αισθητικής αποκατάστασης σε γενικές γραμμές.
α) Προβλήματα με τα ούλα από απλές ουλίτιδες έως προχωρημένες περιοδοντίτιδες όπου εκτός από την κινητικότητα των δοντιών και την αραιοδοντία η οποία έχει προκύψει έχουμε και προβλήματα απώλειας δοντιών. Η θεραπεία των ούλων είναι η πρώτη θεραπεία η οποία γίνεται από τον οδοντίατρο και συγκεκριμένα από τον περιοδοντολόγο όταν η ουλίτιδα είναι προχωρημένη. Καμία οδοντιατρική εργασία δεν μπορεί να γίνει σωστά εάν δεν ξεκινήσει η θεραπεία από τα προβληματικά συνήθως ούλα τα οποία στηρίζουν μαζί με το οστό το δόντι. Αφού φύγει η φλεγμονή και θεραπευτούν τα ούλα τότε οι υπόλοιπες οδοντιατρικές θεραπείες μπορούν να γίνουν σωστά.
β) Προβλήματα από χαλασμένα δόντια τερηδονισμένα ή σπασμένα που πρέπει να αντιμετωπισθούν με σφραγίσματα και στεφάνες από προσθετολόγο.
γ) Προβλήματα πόνων και πρηξιμάτων στα δόντια που πρέπει να αντιμετωπισθούν με απονευρώσεις από τους ειδικούς ενδοδοντιστές.
δ) Προβλήματα στραβών δοντιών που πρέπει να αντιμετωπισθούν με ορθοδοντική θεραπεία από τον ορθοδοντικό.
ε) Προβλήματα βαθιάς ανατομίας στις μασητικές επιφάνειες στα δόντια των παιδιών που πρέπει να αντιμετωπισθούν με προληπτικά σφραγίσματα από τον παιδοδοντίατρο.
ζ) Προβλήματα απώλειας σπασμένων δοντιών χαμηλά κάτω από τα ούλα στην ρίζαστα οποία δυστυχώς δεν έχουμε εναλλακτική λύση λόγω κοντής ρίζας να κάνουμε αποκάλυψη μύλης και να σώσουμε έστω την ρίζα του δοντιού, αποκαθιστώντας την σε ένα τέλειο δόντι με απονεύρωση άξονα και στεφάνη με συνεργασία ενδοδοντιστή, περιοδοντολόγου και προσθετολόγου ή γενικού οδοντιάτρου.
Στην περίπτωση απώλειας δοντιού έχουμε επίσης απώλειες δοντιών από περιοδοντική νόσο στην οποία επέρχεται απώλεια του δοντιού λόγω έλλειψης στήριξης με πιθανόν απόλυτα υγιή αδαμαντίνη χωρίς κανένα σφράγισμα.
Σ’ αυτήν την τελευταία περίπτωση είναι απαραίτητη η συνεργασία του περιοδοντολόγου (ειδικού για την θεραπεία των ούλων) με τον προσθετολόγο για να ολοκληρωθούν σωστά οι προσθετικές αποκαταστάσεις λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και αξιολογώντας την στηρικτική ικανότητα των υπολοίπων δοντιών για την μακροχρόνια θεραπευτική προσθετική αποκατάσταση.
η) Περιπτώσεις που φρονιμίτες πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθούν από τον γναθοχειρουργό γιατί η ανατολή τους στο στόμα θα επιβαρύνει την σωστή τοποθέτηση των δοντιών και κατά συνέπεια την πρόληψή τους ή περιπτώσεις που υπάρχει ο χώρος για την ανατολή τους αλλά κάνουν έντονη συμπτωματολογία με πόνο και πρήξιμο και χρειάζεται η γνώση του ειδικού γναθοχειρουργού για να βοηθήσει στην ανατολή τους.
Η σειρά η οποία ακολουθείται μετά την ολοκληρωμένη θεραπεία των ούλων είναι οι απονευρώσεις από τον ενδοδοντιστή και στην συνέχεια τα σφραγίσματα και οι προσθετικές αποκαταστάσεις από τον προσθετολόγο. Στις περιπτώσεις απώλειας δοντιών οι δυνατότητες που μας δίνονται με τα εμφυτεύματα ( εκτός των κλασσικών προσθετικών εργασιών ) είναι τρομερές αρκεί να γίνονται μετά από σοβαρή αξιολόγηση και ενδελεχή έλεγχο για την καταλληλότητα του περιστατικού.
Γιατί π.χ. καπνιστής των 3-4 πακέτων αποτελεί αντένδειξη ή ασθενής με έντονο περιοδοντικό πρόβλημα. Στις περιπτώσεις τοποθέτησης εμφυτευμάτων είναι απαραίτητο ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, ένας πλήρης ακτινογραφικός έλεγχος καθώς επίσης η πλήρης συνεργασία περιοδοντολόγου γναθοχειρουργού προσθετολόγου.
Η πρόοδος της οδοντιατρικής επιστήμης μας ,έδωσε τις δυνατότητες να συνδυάζουμε την σωστή οδοντιατρική θεραπεία με αισθητικές τέλειες αποκαταστάσεις όχι μόνο να μπορούμε να θεραπεύουμε το στόμα αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιούμε οι σύνθετες ρητίνες και οι προσθετικές αποκαταστάσεις ( γέφυρες, όψεις, στεφάνες) να είναι απόλυτα ίδιες με τα φυσικά μας δόντια έτσι ώστε να μην ξεχωρίζει η επανορθωτική εργασία μέσα στο στόμα.
Ταυτόχρονα επειδή τα λευκά δόντια είναι η απόλυτη αισθητική και η ένδειξη του απόλυτα υγιούς στόματος ο συνδυασμός της σωστής θεραπείας από τους ειδικούς οδοντιάτρους με τεχνικές λεύκανσης ή lifting δοντιών για το μόνιμα λευκό μπορούν να αναμορφώσουν σε ίσια στραβά δόντια, να κλείσουν αραιοδοντίες, να αλλάξουν πλήρως και μόνιμα σε λευκό το κίτρινο χαμόγελό σας.
Σημασία έχει να ξέρει κανείς ότι η σημασία της κληρονομικότητας της αδαμαντίνης είναι πολύ μικρή μπροστά στην σωστή θεραπευτική και αισθητική αποκατάσταση.
Όταν πραγματικά επεμβαίνουν οι σωστοί ειδικοί οδοντίατροι με σωστό σχεδιασμό αποκατάστασης σε όλα τα επίπεδα, ο ασθενής το μόνο που καλείται να κάνει για πολλά χρόνια μετά είναι να συντηρεί το στόμα του με το καθημερινό βούρτσισμα, νήμα και τον εξαμηνιαίο επανέλεγχο, διότι δεν έχει οδοντιατρικά προβλήματα πλέον.